Vajina Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonu, kadınların yaşamlarının belirli dönemlerinde sıkça karşılaştığı bir durumdur. Genellikle gebelik, antibiyotik kullanımı ve metabolik hastalıklar gibi etkenlerden kaynaklanır. Belirtileri arasında kaşıntı, yanma ve beyaz akıntı yer alır. Tedavi süreci genellikle başarılıdır, ancak tekrarlama riski de mevcuttur.
Vajina Mantarı Belirtileri ve Tedavisi
07 Eylül 2024

Vajina Mantarı


Yetişkin kadınların neredeyse %70'i yaşamlarının bazı dönemlerinde en az bir defa vajinal mantar enfeksiyonuna maruz kalabilir. Vajinal mantar genellikle gebelik, antibiyotik ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle tedaviye kolay cevap veren bir rahatsızlıktır. Ancak, kronik olarak gerçekleşen vajinal mantar enfeksiyonu bazen cinsel ya da psikolojik problemlere neden olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalardan en sık karşılaşılanı Candida Albicans olarak tanımlanan bir maya hücresidir. Mantar enfeksiyonu ile karşı karşıya kalan kişilerin yaklaşık %65-95'inde Candida mantarı sorumlu tutulmaktadır. Candida maya hücresi erkek semeninde bulunmadığından dolayı cinsel birliktelik ile bulaşması mümkün görülmemektedir. Ancak tedavi sürecinde bazı hekimler eşli tedaviyi uygun görmektedir.

Vajinal Mantar Tetikleyen Faktörler Nelerdir?


Gebelik: Gebeliğin son üç ayında bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeni ile vajinal mantar oluşma riski artabilir. Ayrıca, gebelik döneminde salgısı artan glikojen adlı madde vajinal mantarı tetikleyebilir.

Antibiyotik Kullanımı: Geniş spektrumlu antibiyotikler vajinanın pH dengesini olumsuz etkileyerek vajinal mantar oluşumunu tetikler.

Diyabet Hastalığı: Kan şekeri düzensiz seyrediyorsa ve kontrol altına alınamıyorsa vajinal ve idrar salgılarında şeker oranı artarak vajinal mantar oluşum gösterebilir.

Rahim İçi Araçlar: Rahim içi araçların tam olarak vajinal mantara uygun zemin hazırladığı doğrulanmamıştır. Ancak, Candida'ya yol açabilecek bir etken olduğu düşünülmektedir.

Hormon Kullanımı: Östrojen ve progesteron içerikli ilaçların kullanımı Candida mantarının oluşma olasılığını artırmaktadır.

Metabolik Hastalıklar: Özellikle tiroit hormonu rahatsızlığı gibi bazı hastalıklar vajinal mantara yol açan faktörler arasındadır.

Naylon Kıyafetler: Daha çok kilo problemi yaşayan kadınlarda naylon kıyafetler ya da çamaşırlar vajinal bölgede sıcaklık ve nemin artmasına yol açar. Bu durumda vajinal mantar için uygun bir zemin oluşur. Bu nedenle oluşan enfeksiyonlarda nüksetme ya da kronikleşme söz konusu olabilir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantarda en önemli belirti kaşıntıdır. Kaşıntının şiddeti geceleri daha çok artar. Çoğu vakada genital bölgenin dışında yanma oluşur. Yanma hissi özellikle idrar yaparken daha fazla artar. Bazı hastalarda cinsel birliktelik anında ağrı oluşabilir. Vajinal mantarda akıntı her zaman olmayabilir. Eğer akıntı görülüyorsa, görülen akıntı beyaz renkte ve peynir kesiği şeklinde olur. Bu şekilde oluşan akıntı kokusuzdur. Eğer oluşan akıntıda koku varsa vajinal enfeksiyona eşlik eden başka bir enfeksiyon varlığı söz konusu olabilir. Bu durumda nedenin araştırılması için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Vajinal Mantar Tanısı Nasıl Konulur?

Vajinal mantar enfeksiyonunda tanı genellikle çok kolaydır. Muayene sırasında hastanın şikayetleri doğrultusunda tanı kolaylıkla konulabilir. Alınan akıntı örneğinin incelenmesi tanıyı kesinleştirir.

Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal mantar tedavisi sonucu akut gerçekleşen yakınmaların çoğu reçete edilen ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Ancak, vakaların %5-25'inde hastalık tekrar nüksedebilir. Eğer 1 yılda en az 4 defa vajinal enfeksiyon geçiriliyorsa bu durumda tekrarlayan enfeksiyon teşhisi konulabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlara hem sistemik hem de lokal ilaçlar reçete edilir. Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonlar için bazı doktorlar eş tedavisini uygun görmektedir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Eşay 25 Temmuz 2024 Perşembe

Daha önce vajinal mantar yaşadım ve kaşıntı geceleri çok şiddetliydi, aynı şekilde yanma hissi de vardı. Siz de bu belirtileri yaşadınız mı? Tedavi sürecinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Eşay, vajinal mantar enfeksiyonu gerçekten çok rahatsız edici olabilir. Bu tür belirtiler yaşadığımda doktorumun önerdiği antifungal kremleri kullandım ve rahatlama sağladı. Tedavi sürecinde pamuklu iç çamaşırı giymek, dar giysilerden kaçınmak ve genital bölgeyi kuru tutmak önemli. Ayrıca, vajinal florayı bozmamak için gereksiz yere vajinal duş yapmaktan kaçınmamız gerekiyor. Beslenmenize de dikkat ederek şekerli ve mayalı gıdalardan uzak durmak faydalı olabilir. Umarım bu bilgiler yardımcı olur ve rahatsızlığınız en kısa zamanda geçer. Geçmiş olsun.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Dermatit Belirtileri ve Tedavisi
Dermatit Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Mantar
Vajinal Mantar